Aurinkoenergia

Aurinkolämpö yleisesti

Aurinkolämpö on päästötön ja uusiutuva lämmön lähde. Se lisää esimerkiksi lämpöpumppujen hyötysuhdetta jopa kaksinkertaiseksi, sekä auttaa pidentämään niiden huoltoväliä ja käyttöikää. Aurinkolämpö on koko ajan kasvava ja kiinnostusta herättävä lämmitysratkaisu, ja se lämmittääkin esimerkiksi käyttövesivaraajan erinomaisesti. Haasteena aurinkolämmön käytössä on talvikausi, jolloin aurinkosäteily on minimaalista. Tämän vuoksi aurinkolämmöllä lämmitetäänkin useimmiten käyttövettä muiden lämmitysjärjestelmien rinnalla. Aurinkolämpöä kerätään erilaisilla taso- ja tyhjiöputkikeräimillä.

Aurinkokeräimet

Aurinkokeräimen toiminta perustuu auringon säteilyn muuttamiseksi teknisesti käyttökelpoiseksi lämmöksi. Aurinkokeräinten avulla voidaan lämmittää niin käyttövettä kuin rakennuksiakin, ja esimerkiksi käyttöveden lämmitys tai esilämmitys on mainio tapa hyödyntää aurinkolämpöä.
Aurinkokeräimiä voi olla sekä tasokeräimiä että tyhjiöputkikeräimiä. Tyhjiöputkikeräin toimii kuten termospullo. Siinä on kaksi lasipintaa päällekäin, joiden väliin on muodostettu tyhjiö. Aurinko läpäisee päällimäisen lasin. Toinen lasipinta estää lämmön karkaamisen, kun tyhjiö eristää lämmön putken sisälle. Eristetty lämpö siirtyy putken sisällä olevaa kuparisauvaan, ja sitä kautta lämmönsiirtoneste kaasuuntuu, ja siirtää lämmön eteenpäin.